ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Περίπου 1χρ.
Γεννήθηκα το 1965 στη Θεσσαλονίκη όπου και πέρασα τα παιδικά μου χρόνια κάνοντας skateboard, πειραματιζόμενος με κατασκευές φωτογραφικών μηχανών και πειρατικών ραδιοφωνικών σταθμών. 

Σε ηλικία 13 χρόνων περίπου, παράλληλα με τις ¨συνομιλίες¨, για την βελτίωση των ¨μηχανημάτων¨  ξεκίνησα και εκπομπές ψυχαγωγικού προγράμματος, στα FM, με το ψευδώνυμο Μανόλης Δελής. Ο σταθμός ονομάστηκε "RADIO T.J.".

Η κλίση μου στα τεχνικά με οδήγησε σε σπουδές ηλεκτρονικού, αρχικά στον Ευκλείδη και στη συνέχεια στο Δημόκριτο με ειδίκευση στις τηλεπικοινωνίες. Παράλληλα, για να εξασφαλίσω τα έξοδα των δίσκων (το θεϊκό βινύλιο), εργάστηκα ως DJ σε χορευτάδικα.

Στα 16 μου συλλαμβάνομαι εν ώρα προγράμματος, η αστυνομία κατάσχει όλο τον εξοπλισμό και μέρος από τη δισκοθήκη μου, αλλά λόγο ηλικίας δε φυλακίζομαι.
Δύο μήνες μετά, το radio T.J. συνέχισε τις μεταδόσεις με την υποστήριξη συγγενών και φίλων.

Studio του Radio T.J. 1986
 Σεπτέμβριο του 1986 (δεν θα το ξεχάσω ποτέ), διακόπτω τη λειτουργία του radio T.J. και μαζί με άλλους ¨τρελαμένους¨ ιδρύουμε έναν από τους δημοφιλέστερους πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Β. Ελλάδος, τον ¨Μουσικό Δίαυλο Θεσσαλονίκης¨, που εκπέμπει καθημερινό, 12ώρο μουσικό πρόγραμμα στα FM, κάτι που θεωρείται ¨επαναστατικό¨ για την εποχή εκείνη.

Λίγο αργότερα το video έχει εξελιχθεί αρκετά και μου δίνει μεγάλη ελευθερία αφού μπορώ αμέσως να δω και να μοντάρω αυτά που τράβηξα. Έτσι αρχίζουν οι πρώτες πειραματικές μου δουλειές.

Studio TOP FM 89ΜΗΖ
Με την νομιμοποίηση των ραδιοφωνικών σταθμών κρατάω το ψευδώνυμο Μανόλης Δελής και ξεκινάω εκπομπές στο ¨επαγγελματικό¨ ραδιόφωνο. Στα επόμενα χρόνια ¨βγαίνω¨ μέσα από τον ΑΝΤΕΝΝΑ Θεσσαλονίκης, TOP FM και FLASH radio


Το επαγγελματικό ραδιόφωνο όμως δεν έχει την ατμόσφαιρα που είχε το ¨πειρατικό¨ και απογοητεύομαι.

Για να εξασφαλίσω τον ¨άρτον ημών τον επιούσιον¨ ξεκινάω να εργάζομαι στο τεχνικό τμήμα του ΟΤΕ και αργότερα σχεδιάζοντας και υλοποιώντας συστήματα ασφαλείας.

28 χρονών δεν ασχολούμαι με τίποτα δημιουργικό και βρίσκομαι στην απόλυτη ρουτίνα του δημοσίου υπαλλήλου ξοδεύοντας τα χρήματά μου για να φτιάχνω το γρήγορο και ρυπογόνο MAZDA RX7.
Τότε, ανοίγει στη πόλη η σχολή κινηματογράφου ΠΑΡΑΛΛΑΞΗ.

1997. Πάρτι αποφοίτησης από την ¨Παράλλαξη¨
Τρία χρόνια μετά, έχω αποφοιτήσει ως σκηνοθέτης και εργάζομαι στη δημοτική τηλεόραση TV100 ως μοντέρ.

Στον ελεύθερο χρόνο μου πετάω με Αλεξίπτωτο Πλαγιάς και σε μια κακή στιγμή τραυματίζομαι. Αναρρώνοντας γράφω το μυθιστόρημα ¨Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ, το διήγημα ¨Κίτρινα¨ και άλλα.

Έξι μήνες μετά, παίρνω την πρώτη θέση στον πανελλήνιο αγώνα Αλεξίπτωτου Πλαγιάς ¨ΕΥΑΘΛΟΣ ΄97¨ και ξεκινάω συνεργασία με εταιρίες παραγωγής στη Θεσσαλονίκη, ICON, N΄ORASIS, και PROSENGHISI ως κάμεραμαν, μοντέρ, και σκηνοθέτης. Παράλληλα, ξεκινάω να παραδίδω μαθήματα σε ιδιωτικές σχολές και δημοτικά εργαστήρια.

Το 2001 μετακομίζω στην Αθήνα και ως ελεύθερος επαγγελματίας ασχολούμαι με την παραγωγή εταιρικών ντοκιμαντέρ.

Το 2008 επιστρέφω στη Θεσσαλονίκη και δημιουργώ την εταιρία παραγωγής SPiRTO PRODUCTIONS, της οποίας οι πρώτες δουλειές διακρίθηκαν με βραβεία.Παράλληλα, συνεχίζω τις εκπαιδεύσεις μέσα από ατομικά και ομαδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, για εραστές της τέχνης και επαγγελματίες που θέλουν να αναβαθμίσουν το επίπεδό τους, αλλά και από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Σκηνοθεσίας.  


Βραβεία – Διακρίσεις:
 • 2012 Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας & Τηλεόρασης 3 στο 14ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για το ντοκιμαντέρ ¨ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ¨.
 • 2009 Βραβείο κοινού στο 11ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για το ντοκιμαντέρ ¨ΒΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ¨
 • 2004, 3ο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος της Εταιρείας Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος  για το διήγημα: ¨ΚΙΤΡΙΝΑ¨ (από λάθος της επιτροπής βραβεύτηκε ως: ¨ΠΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΝ. ΕΘΝΩΝ¨).
 • 1999 Βραβείο καλλιτεχνικής έκφρασης στο festival ¨ΜΥΛΟΥ¨΄99 για την ταινία κινουμένων σχεδίων: ¨Ο ΓέΡΟΣ¨,
 • 1999 Βραβείο μοντάζ  στο festival ¨ΜΥΛΟΥ¨΄99 για την ταινία ¨ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ¨.
 • 1997, Πρώτη θέση στους Πανελλήνιους Αγώνες Αλεξιπτωτισμού Πλαγιάς ¨ΕΥΑΘΛΟΣ ΄97¨.
 • 1995, 2ο βραβείο διαγωνισμού της εταιρείας CHAMPERS για διαφημιστικό σποτ
 • 1977, Δεύτερη θέση στους Πανελλήνιους Αγώνες Skateboard ΧΑΝΘ 1977.

Προσωπική Φιλμογραφία:

 • 2012 ¨ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ¨ 107΄ Documentary Συμμετοχή στο επίσημο πρόγραμμα του 14ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συμμετοχή σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ.
 • 2009 ¨ΒΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ" 27΄ (παραγωγός) Documentary. Συμμετοχή σε ελληνικά φεστιβάλ
 • 2009 ¨ΧΕΡΙΑ ΟΛΟ ΦΩΣ¨Documentary, Συμμετοχή σε ελληνικά φεστιβάλ
 • 2008 ¨ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ¨ 58΄, Documentary. Συμμετοχή σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ. 
 • 2006 ¨ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ¨   , 41΄, Documentary, Συμμετοχή σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ
 • 2002 ¨BALTAZZAR¨      50΄, Documentary. Συμμετοχή σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, (Η ταινία επιλέχθηκε από την διεύθυνση εκπαίδευσης Καλαμάτας και παρουσιάστηκε σε μαθητές δημοτικών και γυμνασίων).
 • 2000 ¨Ο ΓέΡΟΣ¨, 67΄΄, Traditional Animation. Συμμετοχή σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ
 • 1999 ¨ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ¨,      12΄, Μυθοπλασία, Film 16mm. Συμμετοχή σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ
 • 1997 ¨ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ¨, 6΄, Μυθοπλασία, συμμετοχή στο festival ¨ΜΥΛΟΥ¨
 • 1996 ¨ΡΕ...¨     4΄, Μυθοπλασία, συμμετοχή στο festival ¨ΜΥΛΟΥ¨ ΄97
 • 1995 ¨CHAMPERS¨, 30΄΄, Object Animation, TV spot